De prijs van Bitcoin ging naar de maan, maar de transactiekosten zitten ook op dezelfde raket. Ethereum ondervindt ook hetzelfde probleem

Blij met de prijsstijging van Bitcoin? Deel een deel van uw rijkdom met de mijnwerkers. De transactiekosten van Bitcoin stijgen in een razend tempo, na de stierenloop en het algemene optimisme in de crypto-markten.

Gedurende de laatste week stegen de prijzen van Bitcoin aanzienlijk, waardoor de vorige ATH werd gebroken en de prijs boven de $23100 kwam te liggen. Maar de transactiekosten stegen bijna in lijn met de prijzen van Bitcoin.

Prijs van Bitcoin in 2020

Bitcoin-kosten Volg de prijs

In een kwestie van ongeveer 5 dagen, ging de gemiddelde transactieprijs voor Bitcoin hodlers van $2.71 op 13 december 2020, naar $11.9 op 18 december, wat neerkomt op een stijging van 439%. Met andere woorden, elke dag van de week was de gemiddelde Bitcoin-transactie bijna 90% duurder dan de dag ervoor.

Met deze stijging komen de kosten voor het verzenden van Bitcoin gevaarlijk dicht in de buurt van het jaarlijkse hoogtepunt van 13,15 dollar dat eind oktober 2020 werd bereikt.

Het cijfer verbleekt echter in vergelijking met de gemiddelde transactiekosten tijdens de stierenloop van 2017. Op dat moment bedroeg de gemiddelde prijs van Bitcoin $55 per transactie, waardoor het bijna onhaalbaar was om het te gebruiken als “digitaal geld” – en het perfecte excuus te worden voor het creëren van rivaliserende vorken zoals Bitcoin Cash, die lagere kosten en een grotere snelheid beloofden in ruil voor grotere blokgroottes.

De stijgende kosten zijn geen willekeurig fenomeen. Het heeft twee essentiële verklaringen:

De prijs van Bitcoin heeft recordhoogtes bereikt, dus de dollarkosten van een transactie hebben de neiging om te stijgen naarmate de waardering van elk bitcoin-muntstuk toeneemt.

Bitcoin wordt meer gebruikt en verhandeld. Het netwerk heeft echter zijn eigen beperkingen door het ontwerp, en elk blok kan slechts een kleine hoeveelheid informatie bevatten. Naarmate meer gebruikers proberen bitcoins te versturen, “vechten” transacties om een plaats in het dichtstbijzijnde blok. Dus, hoe meer geld iemand bereid is om de mijnwerkers te betalen, hoe sneller hun transactie zal worden bevestigd.

In de afgelopen maanden hebben de Bitcoin-kosten geschommeld en zijn ze na aanzienlijke pieken gedaald. Als de trend zich voortzet, zal het gemiddelde tarief waarschijnlijk binnen een paar dagen terugkeren naar een normaal niveau.

De huidige piek is echter geen slecht teken, vooral gezien het feit dat Bitcoin zijn prijsniveau van 2017 met bijna 20% heeft overtroffen en de commissies nog steeds 25% van het record van dat jaar bedragen.

Ethereum gaat door hetzelfde ding…

Ethereum heeft ook de effecten van de opleving van Bitcoin gevoeld, en de prijzen zijn samen met de transactiekosten gestegen.

Maar het was een soort eerlijk spel, vooral gezien het feit dat na de crash van COVID, het Bitcoin was die de effecten van de invloed van Ethereum voelde en begon te stijgen in prijs dankzij de boom van stablecoins en DeFi-projecten die lopen op de tweede belangrijkste blokketen in het ecosysteem.

Tijdens de piek van de DeFi-koorts raakte het gemiddelde ethereumtarief een ATH van 14,5, en hoewel de kosten vanaf dat moment begonnen te dalen, stegen de tarieven de laatste dagen aanzienlijk – net als bij Bitcoin,

Op 13 december was de gemiddelde vergoeding $1,59, en tegen 17 december waren die getallen opgelopen tot $5,3.

Maar het is niets waard dat Ethereum werkt aan een schaalbaarheidsoplossing die van vergoedingen een probleem van het verleden zal maken dankzij de overstap naar een PoS-algoritme en andere laag-twee oplossingen… Bitcoin lijkt zich daar nog niet al te veel zorgen over te maken.

Misschien is voor sommigen “digitaal goud” beter dan “een peer-to-peer elektronisch geldsysteem”.